Brandwonde

Koel bij een brandwonde eerst en vooral de wonde af, minstens 5 minuten en liefst met koud stromend water van de kraan. Waarschuw zo nodig de hulpdiensten en ga daarna zeker nog 10 minuten verder met koelen met zacht stromend water. Verwijder tijdens het koelen alleen kleding die niet aan de huid kleeft. Smeer bij de verzorging van brandwonden enkel een speciale brandwondenzalf die u in de apotheek kan kopen. Brandwonden altijd steriel afdekken.

Eerstegraadsverbrandingen zijn het minst ernstig. De verbrande huid wordt rood en is pijnlijk, zeer gevoelig bij het aanraken en vochtig of gezwollen. Het verbrande oppervlak wordt wit bij lichte aanraking. Er treedt geen blaarvorming op.

Tweedegraadsverbrandingen veroorzaken diepere beschadigingen. Er treedt blaarvorming op. De bodem van de blaren kan rood of witachtig zijn en de blaar is gevuld met een dikke, heldere vloeistof. De verbranding is zeer pijnlijk bij aanraking en kan wit worden.

Derdegraadsverbrandingen veroorzaken nog diepere beschadigingen. Het verbrandingsoppervlak kan wit en zacht zijn, maar ook zwart, verkoold en leerachtig. Bij aanraking verbleekt de verbrande huid niet. De verbranding kan vuurrood zijn als gevolg van beschadiging van rode bloedcellen. Soms treedt blaarvorming op en haren kunnen in dit gebied gemakkelijk worden uitgetrokken. Bij aanraking is het verbrande gebied gevoelloos.

Homeopathie tekst per categorie:

HOMEOPATISCH ADVIES :

In alle gevallen : Apis mellifica 15 CH + Belladonna 9 CH : 5 granulen van elk om het half uur. Bij verbetering meer tijd tussen de innamen laten.

+ Bij tweedegraads brandwonden en blaasjes : Cantharis 9 CH : 3 x per dag 5 granulen.
+ Risico op surinfecties vermijden : Pyrogenium 9 CH : 5 granulen s’ morgens en ‘s avonds.

1–16 van de 30 resultaten