Cholesterol

Cholesterol is een niet-wateroplosbare stof die onmisbaar is voor het lichaam. Het dient onder meer voor het maken van celwanden, als grondstof voor steroidhormonen en als bouwstof voor gal. De stof wordt voor het grootste deel ‘geproduceerd’ in de lever. Een ander deel wordt via het maagdarmkanaal ingebouwd in lipoproteinen en naar de lever vervoerd die het verder verwerkt. Het is vooral het gehalte ‘slechte’ cholesterol (LDL) dat een risicofactor vormt voor de gezondheid. Het LDL cholesterol zorgt voor het transport van cholesterol om dit in de weefsels op te slaan. Het ‘goede’ cholesterol (HDL) verwijdert het teveel aan opgeslagen cholesterol uit de weefsels naar de lever die dit afbreekt tot gal. Om het cholesterolgehalte onder controle te houden moet men in eerste instantie beginnen letten op de voeding. Risicofactoren voor cholesterol zijn roken, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, alcohol, stress, overgewicht, maar ook erfelijke factoren spelen een rol. Cholesterol is moeilijk afbreekbaar en wordt slechts in geringe mate met de stoelgang verwijderd. Het kan zich dus ophopen. Wanneer klassiek chemische behandelingen slecht verdragen worden, of wanneer het cholesterol slechts licht verhoogd is, zijn er een aantal alternatieven om het cholesterol te verlagen. Daarnaast kan één van de bekendste bijwerkingen van klassieke cholesterolverlagers, namelijk spierpijn, verholpen worden door inname van een voldoende hoog gedoseerd Q10 preparaat.

Homeopathie tekst per categorie:

1–16 van de 38 resultaten