Kalknagel / Voetschimmel

Als één nagel wit of geel gekleurd is, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als van de handen optreden. De aandoening op de voeten begint bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder en worden ook de andere teennagels geel en aangetast.

Ook de voeten zelf kunnen een onaangename geur produceren; vooral na flink transpireren. In de helft van de gevallen is een schimmel de oorzaak van zweetvoeten. Eenmaal de schimmel behandeld is zijn de zweetvoeten ook vaak verdwenen. Voetschimmels worden gewoonlijk in verband gebracht met zwembaden en sporthallen. Vandaar de naam ‘zwemmerseczeem’. Meestal is er een grijsachtig-witte uitslag of een schilfering van de huid tussen de tenen. Soms jeukt het, vooral als er ook kloofjes tussen de tenen ontstaan. Door de voeten goed af te drogen en na het zwemmen te wassen met water en zeep kan dit zwemmerseczeem voorkomen worden. Voetschimmel kan meestal goed behandeld worden met preparaten voor uitwendig gebruik die een schimmeldodende werking hebben. Als een schimmel vrij hardnekkig is kan men ook wel overgaan tot een geneesmiddel voor inwendig gebruik om het probleem van binnenuit aan te pakken. Deze geneesmiddelen zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift.

Eenmaal van voetschimmel genezen, kunt u vanuit de naden van uw schoenen heel gemakkelijk opnieuw besmet worden. Hierdoor kan de voetschimmel opnieuw verschijnen. Daarom is het verstandig om ook uw schoenen en sokken mee te behandelen. Dit kan uitstekend met een strooipoeder of peoderspray waarin een schimmeldodend middel zit.

Homeopathie tekst per categorie:

1–16 van de 24 resultaten