Diarree

Diarree is behalve lastig soms goed om vuile stoffen kwijt te raken. Het wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie zoals buikgriep, maar ook door het eten van verkeerd of bedorven voedsel. Soms treedt het op als bijwerking van een bepaald geneesmiddel, zoals antibiotica. Diarree kan gepaard gaan met uitdroging, wat gekenmerkt wordt door een donkergele urine, snelle pols, droge tong, dorst en ingevallen ogen.

Wees dus alert op uitdroging, zeker bij zuigelingen, kleine kinderen en ouderen. Bij diarree verliest men vocht, en met het vocht de onmisbare zouten. Wie veel vocht verliest droogt uit en dat is gevaarlijk. Drink regelmatig kleine beetjes vloeistof zoals water, thee en bouillon. In de apotheek bestaan er producten om de zouten weer aan te vullen. Grote hoeveelheden water drinken heeft niet veel zin omdat het er net zo hard weer uitgaat als ingaat. Water wordt door het lichaam alleen vastgehouden als er natriumzout en suiker inzit.

Daarnaast zijn er geneesmiddelen die de beweging van de darm stilleggen waardoor de ontlasting minder wordt. Het bekendste middel met deze werking is loperamide. Loperamide mag niet worden toegediend aan kinderen beneden 6 jaar. Middelen die vocht binden (zoals actieve kool) worden bijna niet meer gebruikt bij de behandeling van diarree. Actieve kool blijkt wel geschikt om geneesmiddelenvergiftigingen mee te behandelen.

Homeopathie tekst per categorie:

HOMEOPATISCH ADVIES :

Aloe 9 CH : 5 granulen om het half uur. Bij verbetering meer tijd tussen de innamen laten.

1–16 van de 74 resultaten