Bloeddruk

Hoge bloeddruk is een van de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het hart moet bij een te hoge bloeddruk oppompen tegen een te hoge weerstand. Het hart moet dus meer werk verrichten en zal eerder versleten zijn. Ook kan de druk zo hoog zijn, dat er in de hersenen een bloedvat knapt. Gevolg is een hersenbloeding. Hoge bloeddruk zelf kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Als slechts één keer een te hoge druk wordt gemeten zegt dit niet veel. Als er drie keer een verhoogde bloeddruk wordt opgemeten is het ernstiger. Bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk is de druk op het ogenblik dat het hart pompt. Die moet ongeveer honderd plus de leeftijd zijn. De onderdruk is de druk die je meet tijdens de rustfase van het hart en moet onder de 90 liggen. Bij bejaarden moet de bovendruk onder 160 zijn en de onderdruk onder de 100. Afvallen bij overgewicht, voldoende lichaamsbeweging, beperking van alcohol, stoppen met roken, … kan succesvol zijn om de bloeddruk enigszins te verlagen.

Lage bloeddruk is een nauwelijks omschreven begrip wat geassocieerd wordt met duizeligheid en flauwvallen. Een aantal middelen tegen lage bloeddruk zijn vrij verkrijgbaar.

In de apotheek bestaan er automatische, snelle en bijzonder nauwkeurige bloeddrukmeters met weergave van de bloeddruk en de hartfrequentie. De bloeddrukmeters zijn erg gebruiksvriendelijk. Er bestaan polsbloeddrukmeters en bloeddrukmeters voor de bovenarm.

Homeopathie tekst per categorie:

9 producten gevonden