Mineralen / ijzer

Mineralen zijn zeker zo belangrijk voor de gezondheid als vitaminen. Mineralen zitten in onze voeding in kleine hoeveelheden. Het zijn elementen die essentieel zijn voor het leven. Door een tekort aan een of meer mineralen wordt de samenstelling van het bloed gewijzigd. Voor een maximale opname en een optimaal gebruik van de mineralen is het noodzakelijk dat het verteringsstelsel gezond functioneert. Het is dus van groot belang dat we het verteringssysteem in perfecte staat houden.

Ijzer speelt een voorname rol bij de vorming van hemoglobine. Deze stof in ons bloed bindt de zuurstof in onze longen om die vervolgens door het lichaam te transporteren. Hemoglobine wordt gebruikt waar ze nodig is. Als je te weinig hemoglobine hebt, krijg je niet overal voldoende zuurstof naar toe. Je merkt dit doordat je snel moe bent en duizelig wordt. Het menselijk lichaam bevat 2.5 tot 4 g ijzer. Van dit ijzer zit 60% in het hemoglobine in de rode bloedcellen. Zo’n 30 % is reserve ijzer. Bij mannen is die reserve groter dan bij vrouwen. Vrouwen verliezen wat meer ijzer, dus ze zijn gevoeliger aan bloedarmoede. Omdat vrouwen ook tijdens de menstruatie bloed verliezen, hebben zij dagelijks 1.5 tot 2 mg ijzer nodig.

In het voedsel zit 10 tot 20 mg ijzer. Daarvan kan 10% worden opgenomen. Bonen, gedroogde abrikozen en vijgen, noten, eidooiers, spinazie, peterselie, lever en nier bevatten veel ijzer. Heb je onvoldoende ijzer in je dieet, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Als je zwanger bent moet je eerst laten vaststellen of je bloedarmoede hebt vooraleer je overgaat tot het slikken van ijzertabletten. Ijzertabletten worden ingenomen gedurende een aantal maanden. De bloedarmoede is meestal verholpen na de eerste maand. Daarna moet er nog gedurende twee tot drie maanden ijzer worden ingenomen om de reserve voorraden aan te vullen. Voor kinderen zit ijzer vaak in een drankje. In noodsituaties kan het ijzer ook via inspuitingen worden toegediend.

Homeopathie tekst per categorie:

 

1–16 van de 21 resultaten